Οικιακός Κλιματισμός

σε 10'....

Χρήσιμες πληροφορίες και διευκρινίσεις που πρέπει να γνωρίζει (Τεχνικός και Πελάτης) για την σωστή εγκατάσταση και χρήση του.

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις οικιακού κλιματισμού έχουν κάπoιο λάθος!!! 

Σωστή πληροφόρηση και διευκρινίσεις για την ορθή λειτουργιά και εγκατάσταση οικιακών κλιματιστικών είναι δυσεύρετες και η μέχρι τώρα διαθέσιμη ενημέρωση ελλιπής. Σε αυτόν τον σύντομο οδηγό θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε  χρήσιμες πληροφορίες για τα οικιακά κλιματιστικά, την σωστή εγκατάσταση για υψηλή ενεργειακή απόδοση και το πως να διασφαλίσετε την υγειά σας αλλά και την ασφάλεια σας (όταν γίνετε χρίση των R32, R290).

Στις παλαιότερες εγκαταστάσεις με μικρού μήκους σωλήνες ≤ 3m κυριαρχούσε ο μύθος ότι είχαν καλύτερη απόδοση και μικρότερες απώλειες.   Αυτό όμως δεν ισχύει. Αποστάσεις σωληνώσεων μέσα στα πλαίσια που προτείνει ο κατασκευαστής (≥3m) έχουν σκοπό την ορθή λειτουργιά της συσκευής και διασφάλιση της εγκατάστασης (χαμηλή στάθμη θορύβου, μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, καλύτερη εκτόνωση της πίεσης και αποφυγή της πιθανής διαρροής αερίου στην ατμοσφαίρα από τις βαλβίδες σύνδεσης λόγω της υψηλής πίεσης). Μια ορθή εγκατάσταση διασφαλίζει την εγγύηση του κλιματιστικού σας για το υπόλοιπο της διάρκειάς της, προσφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομικότερες μελλοντικές συντηρήσεις.    Στις παλαιότερες εγκαταστάσεις κλιματισμού που έχουν μικρού μήκους σωλήνες και γίνεται η χρήση των μή εύφλεκτων αερίων (R22, 407c, 410a) το μοναδικό μειονεκτήματα ήταν, η χαμηλή απόδοσή τους και το υψηλό κόστος συντήρησης (συχνή πλήρωση αερίου λόγω πιθανών διαρροών από τις υψηλές πιέσεις).

Τώρα με την χρήση του νέου ψυκτικού αερίου R32, επειδή είναι ελαφρώς εύφλεκτο και λειτουργεί με υψηλότερες πιέσεις, υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες στην εγκατάσταση και μέτρα ασφάλειάς τα οποία ο τεχνικός εγκατάστασης όπως και ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει και να λάβει τα ανάλογα μέτρα ασφάλειας. Δειτε εδώ

Λόγω της μεγάλης συμπίεσης του R32, οι σωληνώσεις δεν θα πρέπει να είναι κάτω από τα 3 μέτρα! Αν το κύκλωμα χάσει την στεγανότητα του, αποτέλεσμα του μικρού μήκους σωληνώσεων και της υψηλής πίεσης του αερίου, υπάρχει κίνδυνος διαρροής R32 στο περιβάλλον άλλα και εισροή ατμοσφαιρικού αέρα μέσα στο κλειστό κύκλωμα του κλιματιστικού, το οποίο αν συμπιεστεί μαζί με το R32 θα έχει αποτέλεσμα την έκρηξη του συμπιεστή ή AC Blast (δείτε βίντεο). ->>>

AC Explosion

Σωληνώσεις; η προϋπόθεση για υψηλότερη ενεργειακή κλάση (Α???)
Αν τώρα θέλετε να επενδύσετε σε ένα πιο ενεργειακό κλιματιστικό Α+++ που θα σας κοστίσει 600-700€ για να είναι οικονομικότερο στην λειτουργία του, θα πρέπει ο τεχνικός εγκατάστασης να ακολουθήσει κατά γράμμα τα όσα ο κατασκευαστής προτείνει και αναγράφει στο εγχειρίδιο που ακολουθεί το μηχάνημα. Πολλοί κατασκευαστές θέτουν προϋπόθεση τα 5-7μέτρα σωλήνα για να πιάσει το κλιματιστικό τους την ενεργειακή κλάση Α+++ και το ελάχιστο 3 μέτρα στην περίπτωση R32 για να είναι ασφαλής η εγκατάσταση. 

Σε όλα τα κλιματιστικά που κάνουν χρήση R32 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ανάφλεξης, αυτό υποδηλώνεται με ένα τριγονάκι κίτρινο που στη μέση έχει μια φωτιά ! Το μάρκετινγκ της κάθε εταιρείας εστιάζει περισσότερο στην οικολογική πλευρά του R32 και όχι στους κινδύνους που εγκυμονεί μια λάθος τοποθέτηση ή μία λάθος χρήση του κλιματιστικού από τον χρήστη. Κάποιες μεγάλες γνωστές εταιρείες αναφέρονται εκτενέστερα στους κινδύνους και κάποιες άλλες σχεδόν περιληπτικά δείτε εδώ .

Όμως όλες οι πληροφορίες απ' όπου και να προέρχονται όταν αναφέρονται σε εγκαταστάσεις R32 λειτουργούν προσθετικά. 

Είναι άκρως αναγκαίο πριν την αγορά ενός κλιματιστικού να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος και τύπο κλιματιστικού για τον χώρο που το θέλουμε. Να διαβάσουμε τον οδηγό εγκατάστασης (installation manual) πριν την τοποθέτηση του. Όχι για να το τοποθετήσετε μόνοι σας αλλά για να γνωρίζετε το μήκος σωλήνωσης που απαιτεί ο κατασκευαστής του κλιματιστικού τόσο για την ασφάλεια σας όσο και για την υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης διαβάζοντας το εγχειρίδιο θα μάθετε για τις όποιες επιπλέον προστασίες θα πρέπει να πάρετε από τη μεριά σας για την ασφάλεια σας. Γιατί όταν ο τεχνικός φύγει, εσείς θα παραμείνετε και η εγκατάσταση θα πρέπει αν είναι άκρως ασφαλής!!! 

Όλοι ψάχνουμε μια προσφορά σε ένα καλό και αξιόπιστο κλιματιστικό και μία εξίσου οικονομική εγκατάσταση. Πολλές φόρες ένα πολυκατάστημα προσφέρει ένα κλιματιστικό που το συνοδεύει με μια δωρεάν  ή μια πολύ οικονομική τοποθέτηση. Στην περίπτωση αυτή να είσαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να ρωτήσετε πόσα μέτρα χαλκού περιλαμβάνει η εγκατάσταση.

Επίσης κατά την εγκατάσταση, είναι αναγκαίο ο τεχνικός εγκατάστασης να κάνει το ελάχιστο 20’-30’ κενό (με αντλία κενού). Αυτό εξασφαλίζει την αφαίρεση της υγρασίας από τις σωληνώσεις. Γιατί υγρασία = νερό και νερό = Η2Ο Υδρογόνο και !!Οξυγόνο!!. 

Αν αναρωτιέστε πόσο πρέπει να σας κοστίσει μια ορθή τοποθέτηση, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι την πληρώνετε μια φορά και θα πρέπει να τηρεί τις παραπάνω προδιαγραφές για ασφάλεια και εξοικονόμηση ενεργείας. Σίγουρα θα είναι λίγο πιο ακριβή γιατί θα έχει περισσότερα μετρά σωλήνων και καλωδίων (εξτρά χαλκός) τα οποία κοστίζουν κάτι παραπάνω. Επίσης μετράει και ο βαθμός δυσκολίας στην τοποθέτηση αλλά και ο χρόνος που θα πρέπει ο τεχνικός να ταξιδεψει για να σας επισκεφθεί.
Κάποιες ενδεικτικές τιμές κυμαίνονται από 100€-180€+ ΦΠΑ χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό.

Συντήρηση Καθαρισμός
Τώρα που έχετε εξασφαλίσει την ορθή εγκατάσταση του κλιματιστικού σας , θα πρέπει να γνωρίζετε και την διαδικασία συντήρησης και καθαρισμού του, για να διασφαλίσετε την υγειά της οικογενείας σας. Όταν αναφερόμαστε αποκλειστικά στον καθαρισμό ενός κλιματιστικού εννοούμε τον καθαρισμό του κλιματιστικού έξω από σκόνες για καλύτερη απόδοση και την απολύμανση της εσωτερικής μονάδας μόνο. Δεν αναφερόμαστε στην πλήρωση αερίου ή κάποια άλλη επισκευή που καλύπτει το Service. 
Το Service μπορεί να καλύπτει και τον καθαρισμό, αν αυτός είναι απαραίτητος. Όταν όμως έχουμε ένα κλιματιστικό R32 με σωστή εγκατάσταση και αποδίδει χωρίς κανένα πρόβλημα καλό είναι να μην δοκιμάσουμε την όποια προληπτική πλήρωση αερίου και να κάνουμε μόνο βαθύ καθαρισμό! Αυτό για την αποφυγή της όποιας εισροής αέρα στο κλειστό κύκλωμα. Ο καθαρισμός θα είναι αρκετός για να διατηρήσουμε την εγγύηση του κλιματιστικού .

Ποια η διαφορά ενός απλού καθαρισμού από έναν βαθύ καθαρισμό?
Ο βαθύς καθαρισμός καθαρίζει τις σκόνες και απολυμαίνει το 95% της εσωτερικής κεφαλής (κυψέλες, ανεμιστήρας),  και ένα μεγάλο μέρος του κέλυφους από πολλά βλαβερά μικρόβια και άλλα αλλεργιογόνα. Ο βαθύς καθαρισμός επίσης εξασφαλίζει ότι η εσωτερική κεφαλή του κλιματιστικού θα επανέλθει καθαρή, σαν την πρώτη μέρα λειτουργίας της.  

Ο καθαρισμός αυτός γίνεται αποσυναρμολογώντας το εσωτερικό κλιματιστικό ή κάνοντας το μηχάνημα “μπάνιο” με πίεση από κάτω προς τα επάνω!  Αν αυτό σας ακούγεται παράξενo, σίγουρα είναι, αλλά έτσι εξασφαλίζεται η καθαρότητα της εσωτερικής κεφαλής. Δείτε περισσότερα εδώ.

Σωστή χρήση του κλιματιστικού. Γνωρίστε τους κινδύνους και προνοήστε!
Αν είστε αλλεργικοί ή υπάρχουν παιδιά στο σπίτι ο βαθύς καθαρισμός είναι επιτακτικός δυο φορές το χρόνο, ή το ελάχιστο μια φορά το χρόνο πριν την εναλλαγή από ζέστη σε κρύο για απολύμανση της συσκευής και διατήρηση της εγγύησης. περισσότερες πληροφορίες... 

ac_and_kids

<<<< Περισσότερα σχετικά άρθρα >>>>