Κλιματισμός και παιδιά

Πώς θα δροσίσετε και θα ζεστάνετε τα παιδιά σας, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία τους.

Καθαρισμός και Σωστή λειτουργία

Το μεγάλο βάσανο του καλοκαιριού για όλους τους γονείς που έχουν μωρά ή μικρά παιδιά είναι το πως θα κρατήσουν μακριά τους τη ζέστη, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η υγεία τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δροσιστεί ένας χώρος παρά με τη χρήση ενός κλιματιστικού. Η σωστή χρήση του, σε συνδυασμό με ορισμένες ειδικές οδηγίες για όσους έχουν βρέφη ή μικρά παιδιά, όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία, αλλά βοηθά στην προστασία της. Για τα μωρά, ο καύσωνας και η υψηλή υγρασία είναι ότι χειρότερο για την υγεία τους. 

Τακτικός και σωστός καθαρισμός
Όσον αφορά στους μικροοργανισμούς που κρύβονται μέσα σε αυτά και στα φίλτρα τους, δεν έχετε τίποτε να φοβάστε, αν φροντίζετε να πλένετε συχνά τα φίλτρα (1 φορά τον μήνα) και αν καλείτε έναν τεχνικό για καθαρισμό και απολύμανση των μονάδων σας στην αρχή της κάθε σεζόν και συνιστάμε να κάνετε βαθύ καθαρισμό. Ο πιο σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι η λεγόμενη «νόσος των λεγεωνάριων». Είναι ένα μικρόβιο που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας από τα λιμνάζοντα νερά στο κλιματιστικό αλλά και στα βρόμικα υγρά σημεία του στοιχείου αλλά και του ανεμιστήρα. Το μικρόβιο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, τοξική εγκεφαλοπάθεια, μυαλγίες ακόμα και θάνατο. Αν και προσβάλλει ενήλικες, μπορεί να προσβάλλει σε μικρό ποσοστό και βρέφη. Κίνδυνος για μυϊκό σπασμό (κράμπα) ή ραιβόκρανο μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που ο ψυχρός αέρας «χτυπά» απευθείας το μωρό. Τέλος, αν ο αέρας δεν ανανεώνεται τακτικά, η ατμόσφαιρα ξηραίνεται και είναι πιθανό το μωρό να εκδηλώσει συμπτώματα δύσπνοιας ή απόφραξης.
Ειδικά για τα φίλτρα, είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή κλιματιστικού από την αρχή. Υπάρχουν μονάδες με φίλτρα υψηλής απορρόφησης ρύπων και με ειδικούς ιονιστές ατμόσφαιρας. Αν έχετε παλιό κλιματιστικό, καλό θα ήταν να το αλλάξετε με ένα τελευταίας τεχνολογίας DC Inverter για σταθερή θερμοκρασία χώρου, με ιονιστή και ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα. Αν τώρα αυτό είναι αδύνατον θα μπορούσατε να προσθέσετε έναν ιονιστή χώρου. 

Κατάλληλη Θερμοκρασία
Επειδή το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί σε ένα νεογέννητο, πράγμα που σημαίνει ότι ζεσταίνεται ή κρυώνει πιο εύκολα απ’ ότι εμείς, χρειάζεται έντονη και τακτική παρατήρηση από εσάς. Αν το μωρό σας ιδρώνει, αν γκρινιάζει, αν είναι νευρικό, αν «κοκκινίζει» στο πρόσωπο ή αν βγάζει κάποιο εξάνθημα ή αν βήχει σε έντονη υγρασία, τότε το μωρό ίσως χρειάζεται δροσιά ή και αφύγρανση. Ήρθε η ώρα να ανοίξετε το κλιματιστικό σας.
Σε αντίθεση, όμως, με τη χρήση που θα κάνατε υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, τώρα θα πρέπει να παραβείτε μερικούς ενεργειακούς κανόνες. Καλό είναι, δηλαδή, να αφήνετε κάποια πόρτα ή παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα στο χώρο (εφόσον είναι καθαρή η έξω ατμοσφαίρα!) και να σκεπάζετε το παιδί με ένα σεντονάκι . Επίσης, καλό είναι, σε τακτά διαστήματα, να κλείνετε το κλιματιστικό και να ανοίγετε για 3-4 λεπτά όλες τις πόρτες ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος. Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο χώρος θα πρέπει να έχει μία αίσθηση δροσιάς και όχι έντονο κρύο, ρυθμίστε λοιπόν το κλιματιστικό στους 27-28 βαθμούς και ποτέ παρακάτω. Εάν όμως η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε ακραία επίπεδα, π.χ. 42°C, τότε ρυθμίστε το στους 30°C για καλύτερη απόδοση και υγιεινότερες συνθήκες. Ένας βασικός κανόνας είναι η ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την εξωτερική για ένα υγιεινό περιβάλλον όσο πιο οικονομικά. 
Για τους γονείς που χρησιμοποιούν ως κύρια θέρμανση το κλιματιστικό θα πρέπει στους χώρους που θα βρίσκεται το μωρό να υπάρχει μια όσο πιο σταθερή θερμοκρασία 23-26 βαθμών και ποτέ παραπάνω. Επίσης η υγρασία δεν θα πρέπει να είναι σε υψηλά επίπεδα αλλά ούτε και σε ξηρά επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση η χρήση ενός αφυγραντήρα ή ενός υγραντήρα είναι επιτακτική.
Σε περιοχές με υψηλή υγρασία και ζέστη η υγρασία γίνεται αποπνικτική για τους μεγάλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Τα νεότερα κλιματιστικά μπορούν και κάνουν αφύγρανση (στην ψύξη) και σου επιτρέπουν να ρυθμίζεις και την θερμοκρασία. Μια καλή θερμοκρασία θα είναι 26-28 βαθμούς και ανάλογα με το χώρο. Όταν χρησιμοποιείτε τεχνολογίες για ψύξη θέρμανση ενός χώρου και για την προστασία την δική σας και των παιδιών σας θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε την λογική και να ελέγχετε τακτικά τον χώρο για επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας της συσκευής. Πάντα να έχετε στο μυαλό σας τι θα κάνετε σε περίπτωση έλλειψης ηλεκτρικής ενεργείας και να προνοήσετε για την εναλλακτική ψύξη και θέρμανση του παιδιού σας.

Εξασφάλισε ένα υγιεινό περιβάλλον
Από κει και πέρα, είναι σημαντικό να μην υπάρχει σκόνη στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό, ώστε να μη τη «ρουφάει» το κλιματιστικό και να μην την ανακυκλώνει μετά, αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών. Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό τίναγμα και πλύσιμο. Αυτονόητο, επίσης, είναι ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο χώρο που βρίσκονται τα παιδιά. Και, βεβαίως, κατανοητό είναι ότι δεν πρέπει να τα αφήνετε εκτεθειμένα κατευθείαν κάτω από τη ροή του κρύου αέρα. Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας, τότε το κλιματιστικό όχι μόνο θα είναι εντελώς ακίνδυνο για τα παιδιά σας, αλλά θα τα προστατεύει από τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο της θερμοπληξίας.
Όλα είναι θέμα σωστής χρήσης του κλιματιστικού μας. Έτσι, το μωρό μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί κλιματιστικό, ή/και μπορεί να υπάρχει AC ακόμα και στο δωμάτιο που αυτό κοιμάται. Χρησιμοποιώντας σωστά το κλιματιστικό σου, θα κρατήσεις μακριά τη ζέστη χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του.

Γνωρίστε τους κινδύνους και προνοήστε
Ένα επιπλέον σοβαρό θέμα ασφάλειας προκύπτει αν το κλιματιστικό σας κάνει χρήση του νέου ψυκτικού μέσου R32 (είναι ελαφρώς εύφλεκτο) διαβάστε περισσότερα εδώ για τους πιθανούς κινδύνου και την αποφυγή τους.
Όπως αναφέραμε παραπάνω θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στη διαδικασία συντήρησης και καθαρισμού του κλιματιστικού σας για να διασφαλίσετε την υγειά της οικογενείας σας. Για περισσότερες πληροφορίες στο “Βαθύ καθαρισμό” κλιματιστικού, σας προτείνουμε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Η άγνοια είναι ότι ποιο επικίνδυνο για την Ασφάλεια σας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας
Ακούμε καθημερινά για την αναγκαία αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών με νέες πιο ενεργειακές που θα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, αλλά η επιλογή της πιο ενεργειακής συσκευής δεν είναι αρκετή! πχ. Για την μέγιστη ενεργειακή απόδοση ενός κλιματιστικού είναι επιτακτική η ελάχιστη σωλήνωση του με 5m ή 7m ανάλογα το μοντέλο και τον κατασκευαστή!
Εδώ, θα μάθετε για το πως πραγματικά μπορείτε να εξοικονομήσετε την μέγιστη δυνατή ηλεκτρική ενεργεία με ασφάλεια στον κλιματισμό. Περισσότερα εδώ.

<<<< Περισσότερα σχετικά άρθρα >>>>