R32/R290 Gas

Σωστή εγκατάσταση και χρήση οικιακών κλιματιστικών με Αέριο R32/R290

Προεργασία για ασφάλεια και υψηλή ενεργειακή απόδοση ...
Οι κίνδυνοι για την υγεία και προφυλάξεις....

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις οικιακού κλιματισμού έχουν μικρού μήκους σωληνώσεις..


Οι περισσότερες εγκαταστάσεις οικιακού κλιματισμού έχουν γίνει με μικρού μήκους σωληνώσεις, υποτίθεται για καλύτερη απόδοση και για να μην υπάρχουν ενεργειακές απώλειες. Αυτό όμως ήταν και είναι ένας μεγάλος μύθος. Το μήκος των ψυκτικών σωλήνων στα πλαίσια που προτείνει ο κατασκευαστής (με ελάχιστο τα 3μ.) έχουν σκοπό την ασφαλή λειτουργιά της συσκευής και διασφάλιση της εγκατάστασης, δηλαδή (χαμηλή στάθμη θορύβου), καλύτερη εκτόνωση της πίεσης και αποφυγή φθοράς στις βαλβίδες, άρα και μικρότερη πιθανότητα διαρροής αερίου, για οικονομικότερες μελλοντικές συντηρήσεις, ενώ τα (5m ή 7m, ανάλογα την συσκευή) στόχο έχουν την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. 
Η χρήση των προγενέστερων αερίων (R22, 407c, 410a) στα οικιακά κλιματιστικά που είχαν μικρότερου μήκους σωλήνες επηρέαζε σοβαρά την απόδοση τους και την καλή λειτουργία του μηχανήματος. Δεν υπήρχε κάποιος άλλος κίνδυνος.
Τώρα με την χρήση του νέου ψυκτικού αερίου R32 και λόγω της μεγάλης πίεσης του, οι σωληνώσεις ΔΕΝ θα πρέπει να είναι κάτω από 3 μέτρα! Γιατί αν το κύκλωμα χάσει την στεγανότητα του, ως αποτέλεσμα του μικρού μήκους σωληνώσεων και της υψηλής πίεσης του R32, όπως υπάρχει κίνδυνος διαρροής R32 στο περιβάλλοντα χώρο, έτσι μπορεί να εισέλθει και ατμοσφαιρικός αέρας μέσα στο κλειστό κύκλωμα του κλιματιστικού και αν συμπιεστεί μαζί με το R32 θα έχει αποτέλεσμα τη ρήξη του συμπιεστή (έκρηξη του συμπιεστή ή compressor rupture).

Αν τώρα αγοράσατε ένα κλιματιστικό 12000 BTU, που είναι ενεργειακής κλάσης Α+++ και σας κόστισε 600-700€ για να είναι οικονομικό στην λειτουργία του θα πρέπει και ο τεχνικός εγκατάστασης να ακολουθήσει κατά γράμμα τα όσα ο κατασκευαστής προτείνει και αναγράφει στο εγχειρίδιο που ακολουθεί το μηχάνημα. Πολλοί κατασκευαστές προτείνουν 5-7 μέτρα σωλήνα για να πιάσει το κλιματιστικό την Α+++ ενεργειακή κλάση και το ελάχιστο 3 μετρά στην περίπτωση R32 για να είναι ασφαλής η εγκατάσταση. Περισσότερα... 

Σε όλα τα κλιματιστικά που κάνουν χρήση R32 ο κίνδυνος υποδηλώνεται γενικά με ένα τριγονάκι κίτρινο που στη μέση έχει μια φωτιά ! Το μάρκετινγκ τής κάθε εταιρίας εστιάζει περισσότερο στην οικολογική συμπεριφορά του R32 και όχι στους κινδύνους που εγκυμονεί μια λάθος τοποθέτηση ή και η λάθος χρήση του κλιματιστικού από τον χρήστη. Κάποιες γνωστές εταιρίες αναφέρονται εκτενέστερα στους κινδύνους και κάποιες σχεδόν περιληπτικά δείτε εδώ . Όμως όλες οι πληροφορίες από οπού και να προέρχονται όταν αναφέρονται σε εγκαταστάσεις R32 λειτουργούν προσθετικά. 

Είναι άκρως αναγκαίο πριν την αγορά ενός κλιματιστικού να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος (Διαστασιολόγηση χώρου) και τύπο κλιματιστικού για τον χώρο που το θέλουμε. Να διαβάσουμε τον οδηγό εγκατάστασης (installation manual) του κλιματιστικού πριν την τοποθέτηση του. Όχι για να το τοποθετήσετε μόνοι σας αλλά για να γνωρίζετε το μήκος σωλήνωσης που απαιτεί ο κατασκευαστής του κλιματιστικού πρώτα για την ασφάλεια σας και δεύτερον για την υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης διαβάζοντας το εγχειρίδιο θα μάθετε για τις όποιες επιπλέον προστασίες θα πρέπει να πάρετε από τη μεριά σας για την ασφάλειά σας. Γιατί όταν ο εγκατάστατης φεύγει, εσείς μένετε!! 

Όλοι ψάχνουμε μια προσφορά σε ένα καλό και αξιόπιστο κλιματιστικό και μια εξίσου οικονομική εγκατάσταση. Πολλές φόρες ένα πολυκατάστημα προσφέρει ένα κλιματιστικό που το συνοδεύει με μια δωρεάν τοποθέτηση ή μια πολύ οικονομική. Στη περίπτωση αυτή να είσαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να ρωτήσετε πόσα μέτρα χαλκού περιλαμβάνει η εγκατάσταση.

Επίσης κατά την εγκατάσταση, είναι αναγκαίο ο τεχνικός εγκατάστασης να κάνει το ελάχιστο 20’-30’ κενό (με αντλία κενού). Αυτό εξασφαλίζει την αφαίρεση της υγρασίας από τις σωληνώσεις. Γιατί υγρασία = νερό και νερό = Η2Ο Υδρογόνο και !!Οξυγόνο!!. 

Όταν αναρωτιέστε τι πρέπει να σας κοστίσει μια ορθή τοποθέτηση θα πρέπει να ξέρετε ότι την πληρώνετε μια φορά και θα πρέπει να τηρεί τις παραπάνω προδιαγραφές για ασφάλεια και εξοικονόμηση ενεργείας. Σίγουρα θα έχει περισσότερα μετρά σωλήνων και καλωδίων (εξτρά χαλκός) που θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω, όπως και ο βαθμός δυσκολίας στη τοποθέτηση, ο χρόνος που θα πρέπει ο τεχνικός να ταξιδεψει για να σας επισκεφθεί. Κάποιες ενδεικτικές τιμές κυμαίνονται από 100€-150€+ ΦΠΑ.
Τώρα που τα καταφέρατε με την ορθή εγκατάσταση του κλιματιστικού σας , θα πρέπει να γνωρίζετε και την διαδικασία συντήρησης και καθαρισμού του.
Όταν μιλάμε για καθαρισμό έχουμε να κάνουμε με τον καθαρισμό του κλιματιστικού μέσα και έξω από σκόνες για καλύτερη απόδοση και την απολύμανση της εσωτερικής μονάδας μόνο. Δεν αναφερόμαστε στη πλήρωση αερίου ή κάτι άλλο λειτουργικό που καλύπτει το service. Το service μπορεί να καλύπτει και τον καθαρισμό αν αυτός είναι απαραίτητος.  Όταν όμως έχουμε ένα κλιματιστικό R32 που έχει ορθή εγκατάσταση και αποδίδει χωρίς κανένα πρόβλημα καλό είναι να μην δοκιμάσουμε την όποια προληπτική πλήρωση αερίου και να κάνουμε μόνο βαθύ καθαρισμό! Αυτό για την αποφυγή εισροής αέρα στο κλειστό κύκλωμα από πιθανώς μη αναγκαίο, λάθος χειρισμό. Ο καθαρισμός θα είναι αρκετός για να διατηρήσουμε την εγγύηση του κλιματιστικού μας.
Ποια η διαφορά ενός απλού καθαρισμού κλιματιστικού από έναν βαθύ καθαρισμό? 

Ο βαθύς καθαρισμός καθαρίζει τις σκόνες και απολυμάνει το 95% της εσωτερικής κεφαλής κυψέλες, φτερωτή και ένα μεγάλο μέρος του κελύφους. Ο βαθύς καθαρισμός επίσης εξασφαλίζει ότι η εσωτερική κεφαλή του κλιματιστικού θα επανέλθει καθαρή σαν την πρώτη μέρα λειτουργίας της. Ο καθαρισμός αυτός γίνεται κάνοντας το μηχάνημα μπάνιο με πίεση από κάτω προς τα επάνω! Αν αυτό σας ακούγετε παράξενα δύσκολο, σίγουρα είναι αλλα έτσι εξασφαλίζεται η καθαρότητα της εσωτερικής κεφαλής.

Αν είσαστε αλλεργικοί ή υπάρχουν μώρα στο σπίτι ο βαθύς καθαρισμός είναι επιτακτικός το ελάχιστο δυο φορές το χρόνο αν όχι περισσότερο και οπωσδήποτε κατά την εναλλαγή από ζέστη σε κρύο και αντίθετα.

Για το πώς θα δροσίσετε και θα ζεστάνετε τα παιδιά σας, χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία τους, διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Ac_and_kids