15+ συμβουλές για παιδική ασφάλεια στο σπίτι...

Καλώδια, πόρτες, έπιπλα, θερμοκρασία, ηλεκτροπληξία, φωτιά, σκάλες και φάρμακα ενέχουν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία του παιδιού στο σπίτι.

Δείτε πως θα το προστατέψετε!

Παιδική ασφάλεια στο σπίτι

Είναι γεγονός ότι τα πιτσιρίκια είναι σκανταλιάρικα και μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στο σπίτι θέτοντας παράλληλα την σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο. Πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε;
Αρχικά, ελέγχοντας την γείωση του σπιτιού μας και βελτιώνοντας την. Αν δεν έχουμε τοποθετουμε έναν καλό Ρελέ Διαρροής τύπου Α ή καλύτερης κατηγοριας στον ηλεκτρολογικό μας πινάκα ( και ΌΧΙ τον απαρχαιωμένο τύπου AC). Πρέπει να τον ελέγχουμε σταθερά κάθε μήνα με το Test κουμπί που διαθέτει για έλεγχο ορθής λειτουργιάς. Οι παραπάνω ενέργειες είναι επιτακτικές ακόμα και αν είμαστε στο ενοίκιο και το σπίτι δεν μας ανήκει.  Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε η ασφάλεια ολάκερης της οικογένειας από ηλεκτροπληξία. Η επόμενη κίνηση είναι να «ασφαλίσουμε» τα ιδιαίτερα εκείνα μέρη του σπιτιού τα οποία είναι περισσότερο επικίνδυνα για το παιδί. Κάνουμε χρήση ανιχνευτών φωτιάς, Co2, γκαζιού και τοποθετούμε φώτα ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά:

* Πρίζες. Εκτός του Ρελέ διαρροής που ανιχνεύει ΜΌΝΟ τις διαρροές καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε ειδικά καλύμματα πρίζας και να μάθετε στο παιδί σας ότι απαγορεύεται να βάζει τα δάχτυλά του σε αυτές.

* Καλώδια. Για να μην αποτελέσουν κίνδυνο «μπουρδουκλώματος» για το παιδί σας φροντίστε να τα δέσετε καλά μεταξύ τους και να τα κολλήσετε σταθερά σε τοίχους και πατώματα.

* Έπιπλα και τηλεοράσεις. Χρησιμοποιήστε ειδικά λουριά ή βάσεις τοίχου για να δέσετε τις φλατ επίπεδες τηλεοράσεις που στηρίζονται σε τραπεζάκια και μπορεί να πέσουν με ένα απλό τράνταγμα, βεβαιωθείτε ότι τα ράφια (σε βιβλιοθήκες και τοίχους) είναι αρκετά στιβαρά, ώστε αν στηριχτεί το παιδί πάνω τους δεν θα πέσουν και ελέγξτε πόσο καλά στέκονται τα άλλα βαριά έπιπλα στο σπίτι, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πάνω στο παιδί αν αυτό τα κουνήσει ή επιχειρήσει να τα τραβήξει ή να σκαρφαλώσει. Αφαιρέστε ότι πόμολα/ χερούλια διαθέτουν τα συρτάρια και χαμηλά ντουλάπια δημιουργώντας έτσι ποιο λείες επιφάνειες και βάλτε προστατευτικά στις όποιες γωνίες.

* Γωνίες. Βάλτε μαλακά πλαστικά ή από αφρολέξ καλύμματα στις έντονες γωνίες των επίπλων/ πορτών που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το παιδί στο κεφάλι.

* Πόρτες. Προστατέψτε τα δάχτυλα του παιδιού σε περίπτωση ατυχήματος με το να τοποθετήσετε στις πόρτες ειδικά προστατευτικά δαχτύλων, τα οποία εμποδίζουν την πόρτα από το να κλείσει τελείως, ή να πάρει τα δάκτυλα του παιδιού από κάτω, αν μπορείτε ακινητοποιήστε την σταθερά για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

* Σκάλες και Σκαλοπάτια, τοποθετήστε σταθερά παιδικά πορτάκια για να απαγορεύσετε την μη ελεγχόμενη πρόσβαση.

* Στον ύπνο. Είναι αυτονόητο ότι η κούνια στην οποία κοιμάται το μωρό σας έχει στιβαρά κάγκελα, σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην χωρά το κεφάλι του. Μπορείτε να βάλετε από μέσα και ειδικά μαξιλαράκια περιμετρικά στα κάγκελα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, όταν κοιμάται το μωρό στην κούνια φροντίστε να αφαιρείτε όλα τα λούτρινα αρκουδάκια ή τις βαριές κουβέρτες που μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία. Κάντε χρήση ενδοεπικοινωνίας με κάμερα κωδικοποιημένης εκπομπής να παρακολουθείτε το παιδί σας απομακρυσμένα μόνο εσείς και κανεις άλλος σε περίπτωση που βρίσκετε σε διπλανό δωμάτιο!

* Επικίνδυνες ουσίες. Τα παιδιά βάζουν σχεδόν τα πάντα στο στόμα τους, γι’ αυτό μην αφήνετε τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να φτάσουν και να καταπιούν, καθώς και αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό.

* Φωτιά. Προφανώς τα παιδιά απαγορεύεται να παίζουν με σπίρτα, αναπτήρες και οτιδήποτε εύφλεκτο, επομένως κλειδώστε οτιδήποτε ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ή τοποθετήστε το σε ύψος που να μην μπορούν να το φτάσουν.

* Ανιχνευτές. Κάθε σύγχρονο σπίτι θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο και να έχει σωστά τοποθετημένους ανιχνευτές καπνού/Co2 σε κάθε δωμάτιο και Γκαζιού. Ενώ οι ανιχνευτές καπνού/Co2 τοποθετούνται σε υψηλότερα σημεία οι ανιχνευτές γκαζιού τοποθετούνται χαμηλά μιας και τα μόρια του γκαζιού είναι βαρύτερα και συγκεντρώνονται κοντά στο πάτωμα ή τα χαμηλότερα σημεία!

* Κλιματιστικά. Το μεγάλο βάσανο του κάθε γονιού που έχει μωρά ή μικρά παιδιά είναι το πως θα κρατήσει μακριά τους τη ζέστη, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η υγεία τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δροσιστεί ένας χώρος παρά με τη χρήση ενός κλιματιστικού. Η σωστή χρήση του, σε συνδυασμό με ορισμένες ειδικές οδηγίες για όσους έχουν βρέφη ή μικρά παιδιά, όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία, αλλά βοηθά στην προστασία της. Για τα μωρά, ο καύσωνας και η υψηλή υγρασία είναι ότι χειρότερο για την υγεία τους. Ο τακτικός και σωστός καθαρισμός είναι επιτακτικός ακόμα και δυο φόρες το χρόνο. Μια καλή σταθερή θερμοκρασία χώρου 26-28 βαθμούς ανάλογα με το χώρο η οποία επιτυγχάνετε ευκολότερα με τα κλιματιστικά νέου τύπου τα DC Inverter. Περισσότερα...

* Φάρμακα. Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του σπιτιού είναι το ντουλαπάκι στο οποίο φυλάτε τα φάρμακά σας, επομένως φροντίστε να το έχετε πάντα ασφαλισμένο. Επίσης, αποφεύγετε να παίρνετε φάρμακα μπροστά στο παιδί γιατί, βλέποντάς σας, μπορεί να θέλει να σας μιμηθεί και να αρχίσει να καταπίνει ότι μικροαντικείμενο βρίσκει. Τέλος, μην αποκαλείτε ποτέ ένα χάπι «καραμελίτσα».

* Ζώα και φυτά. Αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι να ελέγχετε πάντα την υγεία τους και να σιγουρεύεστε ότι τους έχετε κάνει όλα τα εμβόλια. Επίσης, ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του με κάποιο κατοικίδιο. Όσον αφορά τα φυτά, σιγουρευτείτε ότι δεν είναι τοξικά σε περίπτωση κατάποσης και να τα έχετε τα σε ασφαλές ύψος και σταθερά.

Εξασφάλισε ένα υγιεινό περιβάλλον
Είναι σημαντικό να μην υπάρχει σκόνη στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό, ώστε να μη τη «ρουφάει» το κλιματιστικό και να μην την ανακυκλώνει μετά, αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών. Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό τίναγμα και πλύσιμο. Αυτονόητο, επίσης, είναι ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο χώρο που βρίσκονται τα παιδιά. Και, βεβαίως, κατανοητό είναι ότι δεν πρέπει να τα αφήνετε εκτεθειμένα κατευθείαν κάτω από τη ροή του κρύου αέρα. Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας, τότε το κλιματιστικό όχι μόνο θα είναι εντελώς ακίνδυνο για τα παιδιά σας, αλλά θα τα προστατεύει από τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο της θερμοπληξίας.
Όλα είναι θέμα σωστής χρήσης του κλιματιστικού μας. Έτσι, το μωρό μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί κλιματιστικό, ή/και μπορεί να υπάρχει AC ακόμα και στο δωμάτιο που αυτό κοιμάται. Χρησιμοποιώντας σωστά το κλιματιστικό, θα κρατήσεις μακριά τη ζέστη χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του.

<<<< Περισσότερα σχετικά άρθρα >>>>

Γνωρίστε τους κινδύνους και προνοήστε
Ένα επιπλέον σοβαρό θέμα ασφάλειας προκύπτει αν το κλιματιστικό σας κάνει χρήση του νέου ψυκτικού μέσου R32 (είναι ελαφρώς εύφλεκτο) διαβάστε περισσότερα εδώ για τους πιθανούς κινδύνου και την αποφυγή τους.
Όπως αναφέραμε παραπάνω θα πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στη διαδικασία συντήρησης και καθαρισμού του κλιματιστικού σας για να διασφαλίσετε την υγειά της οικογενείας σας. Για περισσότερες πληροφορίες στο “Βαθύ καθαρισμό” κλιματιστικού, σας προτείνουμε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Η άγνοια είναι ότι ποιο επικίνδυνο για την Ασφάλεια σας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας
Ακούμε καθημερινά για την αναγκαία αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών με νέες πιο ενεργειακές που θα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, αλλά η επιλογή της πιο ενεργειακής συσκευής δεν είναι αρκετή! πχ. Για την μέγιστη ενεργειακή απόδοση ενός κλιματιστικού είναι επιτακτική η ελάχιστη σωλήνωση του με 5m ή 7m ανάλογα το μοντέλο και τον κατασκευαστή!
Εδώ, θα μάθετε για το πως πραγματικά μπορείτε να εξοικονομήσετε την μέγιστη δυνατή ηλεκτρική ενεργεία με ασφάλεια στον κλιματισμό. Περισσότερα εδώ.